Kadim kelimesi, lügatta “eski olmak, önce olmak” gibi manalara gelen “kıdem” kökünden türemiş olup, “eski ve önce olan şey” demektir. [1] Kuran-ı Kerim’de birkaç yerde lügavî manada kullanılmıştır. [2] Bâkî kelimesi de lügatta “kalmak, devam etmek” gibi manalara gelen “bekâ” kökünden türemiş olup, “kalan ve devam eden şey”e söylenir. [3] …
Devamını Oku »İrade Sıfatı | Allah’ın ﷻ İradesi ve Rızası
İrade sıfatı Allah’ın subuti sıfatlarından biridir. Allah’ın iradesi ve rızası hususunda iki mesele vardır; 1- İrade Nedir? İrade kelimesi lügatta, “ra-ve-de” (ر- و- د) kökünden türemiş olup, “dilemek” anlamındadır. [1] Istılahta ise irade Allah’a ﷻ isnat edildiğinde; O’nun, mümkünlerin bazılarını bazılarına tercih etmesi kastedilir. Mesela evreni yaratmayı, yaratmamaya ve semaları …
Devamını Oku »Allah’ın Hayy Olması Ne Demektir? Allah’ın Hayy Sıfatı
İslam inancına göre Allah ﷻ, ilim ve kudret sahibi olmasının gereği olarak “hayy”dır. Yani hayat sıfatına sahiptir. Zira “hayy” olmayan bir şey, elbette ki ilim ve kudretle sıfatlanamaz. Bizim Allah’ın ﷻ “hayy” olmasından kastımız, onun –tabiri caizse- bilinçli olduğu, kendisinden ve başkasından haberi olduğu anlamındadır. [1] Şüphesiz ki, Allah’ın ﷻ …
Devamını Oku »