Oruç

Hayız olduğunu bilmeden oruca niyet eden kadın ne yapmalıdır?

Hayızken oruç tutulur mu? Oruca başladıktan sonra hayız olan kadın ne yapmalıdır? Oruca niyet ettikten sonra hayız olan kadın...

Kadınlar için hayız, malum olan bulanıklığı görmeleriyle başlar. Hayız olduğunu bilmeden oruca niyet eden, gün içerisinde hayız olduğunu öğrenen kadın oruca devam etmez.[1] İnsanların görmediği yerde yiyip içebilir. Bu hali bitene kadar oruç tutmaz. Sene içerisinde bu gibi tutamadığı oruçlarını güne gün kaza eder. Bu gibi durumlarda hayızın gündüz başlamasıyla …

Devamını Oku »

Astım hastalarının kullandığı hava spreyi orucu bozar mı?

Astım hastaları oruçluyken hava spreyi kullanabilir mi? Astım hastalarının kullandığı hava spreyi orucu bozar mı?

Astım hastalarının kullandığı hava spreylerinin mahiyetine bakıldığında sadece hava olmadıkları anlaşılmaktadır. Bu ilaçlar ağza sıkıldığında ağza sadece hava değil bir miktar sıvı da girmiş olmaktadır. Doğal bir menfez olan ağızdan içeri girecek faydalı/faydasız her şey orucu bozar.[1] Bu sebeple astım hastalarının kullandığı hava spreyi orucu bozar. Asrımızda bu gibi ilaçlar …

Devamını Oku »

Göz damlası orucu bozar mı?

Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanılır mı? Gözüne damla damlatan kişinin orucu bozulur mu?

Gözenekler tarafından vücuda emilen şeyler orucu bozmaz. Göz de, insan vücudundaki tabi menfezlerden biri değildir. Göze damlatılan ilaç, ele sürülen krem gibi gözenekler tarafından emilmiş kabul edilir. Bu sebeple göz damlası orucu bozmaz.[1] Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Devamını Oku »

Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi orucu bozar mı?

Serum ve insülin iğnesi gibi tedaviler orucu bozar mı? İnsülin kullanan şeker hastaları oruç tutabilir mi? Oruçluyken insülin...

İğne, serum gibi vücuda tabi olmayan menfezlerden giren şeylerin orucu bozup bozmayacağı hususunda ihtilaf vardır. İmam Ebû Hanife (rahimehullah)’a göre vücuda giren her madde, nasıl girdiğine bakılmaksızın orucu bozar. Bu nedenle şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi Ebû Hanife’ye göre orucu bozacaktır.[1] İmameyn (rahimehumallah)’a göre ise vücuda menfez-i tabi denilen ağız, …

Devamını Oku »

Orucu bozan şeyleri bilmemek mazeret sayılır mı?

İbadetleri bilmeyen kişi sorumlu olur mu? Orucu bozan şeyleri bilmemek mazeret sayılır mı? Bilmeden orucunu bozan kişi...

İslam fıkhında cehaletin mazeret sayılıp sayılmadığı yerler bulunmaktadır. Dâru’l-İslam denilen, İslam topraklarında Müslüman olan kişiler için ibadetleri bilmemek mazeret sayılmaz. Zira ilim, her Müslümana farzdır. İbadetlerin ahkâmını bilmeyen kişi, öğrenme imkânı varken, kendi isteğiyle öğrenmeyi terk etmiştir. Bu da mazeret sayılmaz. Dâru’l-Harb denilen, küfür diyarlarında Müslüman olan ve İslam’ı öğrenme …

Devamını Oku »

Oruçluyken diş fırçalamak caiz midir?

Oruçluyken diş fırçalanır mı? Oruçluyken diş fırçalamak caiz midir? İmsaktan sonra diş fırçalamak uygun olur mu? Sahurda diş...

Oruçluyken misvak kullanmak ve macunsuz olarak diş fırçası kullanmakta bir beis yoktur.[1] Ancak macunla beraber diş fırçalanması, mideye kaçma ihtimali bulunduğundan uygun değildir. Kişi oruçluyken macunla dişlerini fırçalasa ve az miktar da olsa boğazından aşağı kaçacak olsa orucu bozulur. Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Devamını Oku »

Oruç tutamayan ve fakir olduğu için fidye veremeyen kimse ne yapmalıdır?

Oruç fidyesi ödemeye gücü yetmeyen kişiler ne yapmalıdır? Fakir olduğu için fidye veremeyen kimsenin ne yapması gerekir?

Oruç kendisine farz olan bir Müslüman, Ramazan orucunu tutamıyorsa iki durum söz konusudur. Şayet geçici bir hastalıktan sebep oruç tutamıyorsa iyileştikten sonra tutamadığı günleri kaza etmesi gerekir. Ancak kalıcı bir hastalık sebebiyle oruç tutamıyorsa yani iyileşip kazalarını tutması mümkün değilse tutamadığı her oruç için bir fitre miktarı fidye vermesi gerekir. …

Devamını Oku »

Kaza orucu bozulunca kefaret gerekir mi?

Kaza orucu bozulunca kefaret gerekir mi? Hangi oruçlar için kefaret gerekir? Kaza borcu tutan orucunu bozarsa 61 gün oruç tutar mı?

Ramazan-ı Şerif orucundan başka hiçbir orucun bozulmasından dolayı kefaret lazım gelmez.[1] Dolayısıyla kaza orucu bozulunca kefaret tutmak gerekmez. Kaza orucu güne gün olarak yeniden tutulur. Nafile oruçlar ve adak oruçları da böyledir. Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Devamını Oku »

Ultrasonlu muayene ve iğneli MR gibi tedaviler orucu bozar mı?

Oruçluyken iğneli MR ya da tenasül uzvundan jelli ultrason tedavileri uygulanan kişinin orucu bozulur mu?

Tabi yollardan vücuda bir şeyin girmediği tedaviler orucu bozmaz. Bu bağlamda ultrason, tomografi, MR gibi makinelere girmek orucu bozmaz. Ancak kadınların tenasül uzvuna, üzerine jel sürülen ultrason cihazının sokulması durumunda oruç bozulur. Zira bu jel tabi olan bir menfezden vücuda girmiş olmaktadır.[1] MR cihazına girmeden önce iğne olunması durumunda orucun …

Devamını Oku »

Oruçluyken mastürbasyon yapan kişinin orucu bozulur mu?

Oruçluyken mastürbasyon yapan; oruçluyken el ile tatmin olan kişinin orucu bozulur mu?

Mastürbasyon diye isimlendirilen el ile tatmin olma ameliyesi İslam fıkhına göre -bazı istisnaları olmakla beraber- caiz ve meşru değildir; haramdır. Oruçluyken mastürbasyon yapan kişinin orucu bozulur. Ancak böyle bir sebepten orucu bozulan kişiye kefaret gerekmez, güne gün kaza gerekir. Zira el ile tatmin, kişinin hanımıyla cinsi münasebette bulunması ayarında bir …

Devamını Oku »