Hayız olduğunu bilmeden oruca niyet eden kadın ne yapmalıdır?

Kadınlar için hayız, malum olan bulanıklığı görmeleriyle başlar. Hayız olduğunu bilmeden oruca niyet eden, gün içerisinde hayız olduğunu öğrenen kadın oruca devam etmez.[1] İnsanların görmediği yerde yiyip içebilir. Bu hali bitene kadar oruç tutmaz. Sene içerisinde bu gibi tutamadığı oruçlarını güne gün kaza eder. Bu gibi durumlarda hayızın gündüz başlamasıyla akşam başlaması arasında fark yoktur. İmsaktan önce başlamışsa oruca niyet edilmez, edilse de geçerli değildir. Gün içerisinde başladıysa oruç bozulmuş olur.

Ramazan günleri içerisinde hayızdan yahut nifastan temizlenen kadınların ise günün hürmetine binaen iftara kadar yemeyi ve içmeyi terk etmeleri tavsiye edilir.

Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, KİTAŞ, 2002, s. 353.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Kulağa Giren Maddeler Orucu Bozar Mı? Kulağa damlatılan şeyler oruç bozar mı? Oruçluyken kulağa bir şey damlatılır mı?

Kulağa Giren Maddeler Orucu Bozar Mı?

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisi şeriflerinde İslam’ın beş temel üzerine bina edildiğini …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir