İslam’da paraların birbiri ile alım satımına sarf akdi denir. Sarf akitlerinde, diğer akitlerden farklı olarak alışverişin peşin olması ve fiziki olması şartları aranır.
Devamını Oku »REHBERİN,TURİSTLERİ GÖTÜRDÜĞÜ DÜKKANDAN KOMİSYON ALMASI CAİZ MİDİR?
Bu mesele fıkıh kitaplarımızda icâre (kiralama akdi) bölümü altında incelenir. Burada rehber olan kişi, kendisini günlük kiralayan turistin çalışanı konumundadır ve bu turist o kişiye güvenmiştir. Bu mülahaza ile rehber turisti götürdüğü dükkandan komisyon alabilmesinin iki şartı vardır. Rehber Turiste kaliteli veya düşük kalite olan mekanları ve kaliteli olan mekanın …
Devamını Oku »Emlakçıya bu gayrımenkulu şu kadara sat üstü senin diyerek vekalet vermek caiz midir?
Bu akit, meçhuliyetten dolayı caiz değildir. Şöyle ki emlakçı adamın söylediği fiyattan çok daha pahalı satacak olursa ev sahibi buna razı olmayıp emlakçının kendisini kandırdığı söyleyecektir ki buda çekişmeye götürecektir. Çekişme (Niza) ise bu vekalet akdinin oluşumunu iptal eder. Bu sebeple böyle bir vekalet geçerli olmaz.
Devamını Oku »HANEFİ MEZHEBİNDE MENKUL MALLARIN VE PARALARIN VAKFI
İslam medeniyetinin önemli bir unsurunu teşkil eden hayır müessesesi vakıf, hiç şüphesiz bizi diğer medeniyetlerden ayıran en büyük göstergelerden birisidir. Vakıf meselesi mezhep içerisinde üç imamımızın bir hayli ihtilafının bulunduğu meselelerden birisidir. Bu ihtilafların en mühim ve semere cihetinden en geniş olanı menkul malların vakfının cevazı veya ademi cevazı hususundaki …
Devamını Oku »