Muhtelif Meseleler

Köpek bulunan evde namaz kılınmaz mı?

Köpek bulunan evde namaz kılınır mı? Köpek olan evde namaz olur mu? Köpek beslenen evde namaz kılmak caiz midir?

Köpek bulunan evde namaz sualinden önce şunu ifade etmemiz gerekir ki, köpek, evde beslenilmesi uygun olan, evcil hayvanlardan değildir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) evde köpek besleyen kişinin sevabından her gün bir miktar azaltılacağını[1] ve köpek bulunan eve melek girmeyeceğini[2] ifade buyurmuştur. Bu sebeple evde köpek beslemek caiz değildir. Bununla …

Devamını Oku »

Evlat edinmek caiz midir? Depremzede çocukları evlat edinebilir miyiz?

Depremde ailesini kaybeden çocukları evlat edinmek caiz midir? İslam'da evlatlık edinmenin hükmü nedir? Evlat edinmenin şartları

Allah (azze ve celle) memleketimizi ve sair İslam memleketlerini deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerden muhafaza eylesin. Deprem felaketinde ölen kardeşlerimize şehitlik makamını ikram eylesin. Yaşamış olduğumuz deprem felaketinden sonra pek çok Müslüman, “Ailesi depremde vefat etmiş çocukları evlat edinebilir miyiz? Evlat edinmek caiz midir?” sorusuna yanıt aramaktadır. Evlat …

Devamını Oku »

Sövmek caiz midir? | Kafire küfür etmenin hükmü nedir?

İslam'da sövmek caiz midir? Küfür etmenin hükmü nedir? Kafire küfür ve lanet edilir mi? İnsanlara sövmek günah mıdır?

İnsanların kan, mal, şeref ve haysiyetini dokunulmaz kılan ve Habibini ﷺ güzel ahlakı tamamlamak için gönderen Allah Teâlâ hazretlerine sonsuz hamd-ü senalar olsun.  Türkçe’de sövmek; ağır ve çirkin söz söyleme, onuru ve namusu lekeleyen kaba ve ayıp sözler kullanmak demektir. Sövmek ahlaki bir davranış olmamakla birlikte, dinen suç sayıldığı için …

Devamını Oku »

Mastürbasyon (El ile Tatmin – İstimnâ)’nın Hükmü

İslam'a göre masturbasyon yapmanın hükmü nedir? El ile tatmin haram mı? Bekar erkeklerin kendilerini tatmin etmeleri caiz mi?

İstimnâ: Cinsel ilişkide bulunmaksızın meninin gelmesini ve kişinin cinsel doygunluğa ulaşmasını ifade etmektedir. Genelde bu tabir el ile tatmin (mastürbasyon) manasında kullanılmaktadır. İstimna (Mastürbasyon) Hususunda Dört Mezhebin Görüşleri Hanefiler: İstimna eğer şehveti celp etmek için ise haramdır. Fakat şehvet galebe gelirde kendisinin eşi veya cariyesi de yoksa -Ebu’l-Leys es-Semerkandî’nin de …

Devamını Oku »

Daru’l Harp’ten Daru’l İslam’a hicret etmenin hükmü nedir? Avrupa ülkelerinde yaşamak caiz midir?

Bir Müslüman için İslam’ı yaşamak var oluşunun en temel gayesidir. İslam’ı yaşamak için şartlarını oluşturmak da dolaylı yoldan onun için en temel vazife halini almıştır. Nitekim Cenab-ı Hak Mekke’de İslam’ı yaşama imkânına sahip olmayıp Medine’ye hicret etmeyen Müslümanlar hakkında meleklerin kendilerine şöyle hitap edeceğini ifade etmiştir: “Melekler de: «Allah’ın yeri …

Devamını Oku »

Hacamat yapan kişilerin hacamat ücreti alması uygun mudur?

Hacamat yapan kişiler hacamat ücreti alabilirler mi? Haccam'ların aldığı hacamat ücreti caiz midir? Hacamat parası helal mi?

Haccam’ın hacamat ücreti alması caizdir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kendisine hacamat yapan kişiye hacamat ücreti ödemiştir. Hacamat ücretinin caiz olmadığına dair bazı rivayetler bulunmaktadır. Ulema bu rivayetleri ya mensuh olarak değerlendirmiş ya da çeşitli tevillerinin olduğunu beyan etmiştir. Ancak Asr-ı Saadet’ten günümüze kadar gelen maruf uygulama, hacamat yapan kişilerin …

Devamını Oku »

Amca, teyze, kardeş çocukları kadın-erkek bir arada oturabilir mi?

Kadın erkek bir arada oturmak caiz mi? Amca, teyze, kardeş çocukları, kuzenler kadın erkek karışık bir arada oturabilirler mi?

İslam fıkhına göre insanlar arasındaki mahremiyet kan bağı, sıhriyet (dünürlük) ve süt emzirme sebepleriyle sağlanır.[1] Aralarında bu mahremiyet sebeplerinden biri bulunmayan kişiler akraba olsalar dahi birbirlerine yabancı sayılırlar. Bu kimselerin kadın-erkek karışık olarak birbirleriyle görüşmeleri, oturup-kalkmaları uygun değildir. Zira yabancılar için geçerli olan tesettür kaideleri bu kişiler arasında da geçerlidir. …

Devamını Oku »

İslam’da Oyun ve Eğlencenin Hükmü | Dinimizde Oyun

İslam da oyun ve eğlencenin hükmü nedir? bilgisayar oyunlarının hükmü nedir? savaş oyunları oynamak haram mı? satrancın hükmü.

Her şeyin hükmünü ve hikmetini beyan eden yüce İslam dini, hiç şüphesiz oyun ve eğlencenin sınırlarını da bizlere söylemiştir. Müslüman bu dünyanın fani, asıl rahat ve huzur yurdunun cennet olduğunu bilen kimse demektir. Bu sebeple Müslümanın oyun ve eğlencede bir sınırı vardır. İlk olarak şunu ifade edebiliriz. Oyun ve eğlenceye …

Devamını Oku »