Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi orucu bozar mı?

İğne, serum gibi vücuda tabi olmayan menfezlerden giren şeylerin orucu bozup bozmayacağı hususunda ihtilaf vardır. İmam Ebû Hanife (rahimehullah)’a göre vücuda giren her madde, nasıl girdiğine bakılmaksızın orucu bozar. Bu nedenle şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi Ebû Hanife’ye göre orucu bozacaktır.[1]

İmameyn (rahimehumallah)’a göre ise vücuda menfez-i tabi denilen ağız, burun ve makat gibi yolların dışından giren maddeler orucu bozmaz. Binaenaleyh iğne, serum gibi damardan ya da deri altından vücuda enjekte edilen maddeler İmameyn’e göre orucu bozmaz.

Hanefî mezhebinde ibadet konularında genel olarak Ebû Hanife’nin görüşleri tercih edilmektedir. Aynı zamanda ibadet meselelerinde asıl olan ihtiyata riayet etmektir. Bu sebeple şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi, serum ve bunun gibi diğer tedavilerin orucu bozacağıyla hükmedilir. İmkân nispetinde bu gibi tedavilerin iftar-sahur arası vakitlerde uygulanması tavsiye edilir. Oruç tutan kişi şayet gün içerisinde böyle bir tedavi uygulamaya mecbur kalırsa iğnesini yapar, oruca devam eder. Ramazan’dan sonra ihtiyaten o günü kaza eder.

Bir kimsenin insülin iğnesi kullanmadan oruç tutması asla mümkün olmuyorsa İmameyn’in fetvasıyla amel edebilir. Yani iğnesini kullanarak oruca devam eder.

Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, KİTAŞ, 2002, s. 343.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Oruçluyken iğneli MR ya da tenasül uzvundan jelli ultrason tedavileri uygulanan kişinin orucu bozulur mu?

Ultrasonlu muayene ve iğneli MR gibi tedaviler orucu bozar mı?

Tabi yollardan vücuda bir şeyin girmediği tedaviler orucu bozmaz. Bu bağlamda ultrason, tomografi, MR gibi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir