Evde Bakım Aylığı | Sosyal Yardımları Almak Caiz Midir?

Ülkemizde bakıma muhtaç kişilerin kendilerine bakan yakınlarına devlet tarafından her ay bir miktar ücret ödenmektedir. Bu ücret halk arasında, “evde bakım aylığı, evde bakım ücreti, engelli bakım aylığı ve evde bakım parası” gibi isimlerle anılmaktadır.

Evde bakım parası şu şartları sağlayan kişilere verilmektedir:

1. Bakılan kişinin ağır engelli olduğunu belirten sağlık raporuna sahip olması.

2. Hastanın yahut engellinin yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getiremeyip hayatını devam ettirebilmek için sürekli bakıma ihtiyaç duyması.

3. Engelli bakım maaşı alacak kişinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi.

4. Bakıma muhtaç olan kişiyle bakım parası alacak kişinin akraba olması.

5. Bakıma muhtaç olan kişiyle bakıcının aynı adreste ikamet etmesi.

Devlet tarafından koşulan bu şartları sağlayan kişilerin evde bakım parası almaları caizdir. Ancak bu şartlar hususunda aldatma yapmak, yalan beyanda bulunmak caiz değildir. Yalan beyanda bulunarak alınacak bir bakım ücreti de helal olmaz.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Daru’l Harp’ten Daru’l İslam’a hicret etmenin hükmü nedir? Avrupa ülkelerinde yaşamak caiz midir?

Bir Müslüman için İslam’ı yaşamak var oluşunun en temel gayesidir. İslam’ı yaşamak için şartlarını oluşturmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir