Köpek bulunan evde namaz sualinden önce şunu ifade etmemiz gerekir ki, köpek, evde beslenilmesi uygun olan, evcil hayvanlardan değildir. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) evde köpek besleyen kişinin sevabından her gün bir miktar azaltılacağını[1] ve köpek bulunan eve melek girmeyeceğini[2] ifade buyurmuştur. Bu sebeple evde köpek beslemek caiz değildir. Bununla beraber avcılık yahut çoban köpekliği gibi bir maksada binaen evin dışında bir mekânda köpek beslenmesinin bir mahzuru yoktur.
Köpek Bulunan Evde Namaz Kılınır Mı?
Geride ifade ettiğimiz –köpek bulunan eve meleklerin girmeyeceğine- dair hadis-i şerifler sebebiyle halk arasında “Köpek olan evde namaz kılınmaz.” tarzında bir kanaat oluşmuştur. Meselenin özü şudur: Hanefi mezhebine göre köpek, salyası ve teri pis sayılan vahşi hayvanlardandır.[3] Binaenaleyh üzerinde köpeğin yattığı bir halı, köpeğin teri bulaşacağı için necis olacaktır. Evde bulunan köpeğin terinin ve salyasının temas edeceği diğer mekânlar da böyledir. Bu mekânlar, namazın şartlarından olan necasetten taharet hükmüne uymayacağından buralarda namaz kılınmaz. Ancak evde köpeğin girmediği bir oda bulunur yahut köpeğin dolaştığı odalarda seccade üzerinde namaz kılınacak olsa bu namaz sahih olur.
Şafi mezhebine göreyse köpek hınzır gibi bizzat kendisi necis sayılan bir hayvandır.[4] Bu sebeple salyası ve teri pis olduğu gibi vücudu da pistir ve değdiği yeri pisletir. Bu sebeple Şafi mezhebine göre evde bulunan köpek dolaştığı her yerin necis olmasına sebep olacaktır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz şekilde necasetten muhafaza edilen bir mahal bulunursa orada namaz kılınabilir.
[1] Buhârî, Hars, 3
[2] Buhârî, Bed‘ü’l-halk, 7
[3] Mevsîlî, el-İhtiyâr, er-Risâletü’l-Âlemiyye, I/78.
[4] Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, DKİ, I/227.