Astım hastalarının kullandığı hava spreyi orucu bozar mı?

Astım hastalarının kullandığı hava spreylerinin mahiyetine bakıldığında sadece hava olmadıkları anlaşılmaktadır. Bu ilaçlar ağza sıkıldığında ağza sadece hava değil bir miktar sıvı da girmiş olmaktadır. Doğal bir menfez olan ağızdan içeri girecek faydalı/faydasız her şey orucu bozar.[1] Bu sebeple astım hastalarının kullandığı hava spreyi orucu bozar.

Asrımızda bu gibi ilaçlar hakkında bazı ihtilaflar söz konusudur. Bazı hocalar bu gibi ilaçların sadece havadan ibaret bulunduğu, az miktardaki sıvının boğazdan geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını beyan edip, “Hava spreyi orucu bozmaz.” şeklinde hükmetmektedirler. Bizim önerimiz bu gibi ilaçları oruçluyken kullanmak zorunda kalan kardeşlerimizin oruçlarına devam etmeleri daha sonra güne gün kaza etmeleridir. Şayet güne gün kaza ettiklerinde de bu ilacı kullanmaları gerekecekse ihtilaftan sakınmak adına fidyelerini de vermeleridir.

Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, KİTAŞ, 2002, s. 343.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Oruçluyken diş fırçalanır mı? Oruçluyken diş fırçalamak caiz midir? İmsaktan sonra diş fırçalamak uygun olur mu? Sahurda diş...

Oruçluyken diş fırçalamak caiz midir?

Oruçluyken misvak kullanmak ve macunsuz olarak diş fırçası kullanmakta bir beis yoktur.[1] Ancak macunla beraber …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir