Oruç, yeme, içme ve cinsi münasebetten geri durmak demektir. Bu sebeple kişinin vücuduna bir şey girmeyecek olursa burada oruç bozulmayacaktır.
Meselemize gelecek olursak, mutlak olarak diş tedavisi ile oruç bozulması söz konusu değildir. Fakat diş tedavisi esnasında vücuda iğne yoluyla enjekte edilen ilaçlar veya ağzı çalkalarken boğazdan mideye kaçan su yahut diş kanama esnasında yutulan kan orucu bozacaktır.
Buna binaen kişinin ramazan günlerinde zorunlu olmadığı durumlarda diş tedavisi yaptırmamasını tavsiye ederiz. Böyle bir zorunluluk var ise iftardan sonra tedavi mümkün ise iftardan sonra yoksa gündüz vakti tedavisini olup elinden geldiği kadar tedavi esnasında tükürmesi gerekir. Elinde olmadan yukarıda ifade edilen durumlardan biri meydana gelecek olsa o günü kaza etmesi gerekecektir. Kefaret gerekmez. Çünkü kefaret orucu bozmayı kast etme ile gerekir. Hata durumunda kefaret gerekmeyecektir.[1]
Kanal Tedavisi Oruç Bozar Mı ?
Yukarıda iğne yoluyla enjekte edilen ilaçla oruç bozulacağını ifade etmiştik. Kanal tedavisinde anestezi yapıldığı için oruç bozulacaktır.
Diş Çektirmek İle Oruç Bozulur Mu?
Kişi diş çektirme esnasında kan yutmayacak olursa orucu bozulmayacaktır. Fakat bundan kaçınmak güç olduğu için ihtiyaten kaza etmek daha güzeldir.
Allah Teâla en doğrusunu bilir…
[1] İbn Abdîn, Reddü’l Muhtâr, Dâru’l Fikr, II, 369.