Her şeyin ilki ve sonu önemlidir. Ve tarih, her zaman için ilkleri ve sonları yazar, kaydeder ve hatırlatır. Biz de bu yazıda tefsirin ilklerini; kaynaklarını ele alacağız. Her ilmin temel kaynakları ve ana şahsiyetleri bulunduğu gibi tefsir ilminin de kaynakları ve ana şahsiyetleri vardır. Daha da ötesi tefsir faaliyetinin İslami …
Devamını Oku »Kur’ân’ın Nüzûlü | Kur’ân’ın Nüzûlüne Dair Farklı Görüşler
Bu yazının konusu, kısaca şu soruların cevaplarını içerecektir: Kur’ân’ın nüzûlü nedir? Kur’ân nasıl inmiştir? Kur’ân parça parça mı inmiştir? Kur’ân tek seferde mi inmiştir? İnzal ve tenzil nedir? Kur’ân ne zaman inmiştir? Kur’ân nerede inmiştir? Nüzûl Kavramı Üzerine (Nüzûl Nedir?) Nüzûl kavramı, Kur’ân ilimlerinde kullanılan bir terimdir. Arapça n-z-l kökünden …
Devamını Oku »KUR’AN-I KERİM’İN VE KUR’AN OKUMANIN FAZİLETİ
Kur’an-ı Kerim ayı olan Ramazan-ı Şerif’te Allah’ın kitabına karşı daha ehemmiyetli davranmamız adına Kur’an-ı Kerim ile ilgili hadis-i şerifleri bir araya getirdik. Rabbimiz cümlemize istifade nasip eylesin. KUR’AN-I KERİM’İN FAZİLETİ “Sizin en hayırlınız Kur’an-ı Kerim’i öğrenen ve öğretenlerinizdir.” Buhârî “Sizden birinizin mescide gidip Allah’ın ayetlerinden bir, iki, üç veya dört …
Devamını Oku »Oryantalizm | Oryantalist Kur’an Araştırmaları ve Kur’an’ın Korunmuşluğu
Bu yazıda senelerce Kur’an’da hata aramış oryantalistler ve girişimlerinin sonuçları konu edilmiştir. Konunun anlaşılmasını sağlamak adına ilk başta oryantalizm nedir sorusuna cevap verilecek ve oryantalistlerin Kur’an araştırmaları, tarihi seyriyle birlikte aktarılacaktır. Oryantalizm ve oryantalistler hakkında yeterli malumatın sunulmasının ardına, oryantalistlerin en büyük projesi olan Kur’an arşivi projesi, projenin içyüzü ve …
Devamını Oku »Secde Ayetleri | Tilavet Secdesi Gerektiren Ayetler
Tilavet secdesi, okunan secde ayetinin peşi sıra Allah’ı tazim etmek için eda edilen ve Hanefi mezhebinde yapılması vacip olan bir secdedir. Kur’an-ı Kerim’de on dört adet secde ayeti mevcuttur:[1] Gerçekten Rabbinin katında olanlar (rahmetine yakın melekler), Allah’a kulluk etmekten asla kibirlenmezler. Onu tenzih eder yüceltirler ve yalnız ona ibadet için …
Devamını Oku »Vahyin Başlangıcı | Peygambere Vahyin Gelişi
Rahmetinin bir mazharıdır Allah’ın kullarına kitap indirmesi. Ümmetlerin en keremlisi olan Ümmeti Muhammed’in mazhar olmak ile şerefyap olduğu nimetlerin en büyüklerinden birisi ise Alemlerin Efendisinin tebliği ile muvazzaf kılındığı mukaddes kitap Kuran’ı Kerimdir. Bu ümmetin kendisini bu denli mükerrem kılan Allah’a karşı vazifelerinden birisi de nimetlerine karşı hakkıyla şükranda bulunabilmek …
Devamını Oku »Kerahat Vakitlerinde Kur’ân Okunur Mu?
Hz. Ali’den gelen bir rivayette Rasulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) cünüplük dışında her halde Kur’ân okuduğu belirtilmiştir.
Devamını Oku »Kur’ân Dinlemek Farz Mıdır?
Kur’ân’ı dinlemek farz-ı kifayedir.[1] Yani bir toplumda dinleyenler varsa diğerlerinden bu sorumluluk kalkar. Bununla birlikte başka bir işle uğraşmakta olan kimselerin yanında Kur’ân ayetlerinin sesli olarak okunması uygun değildir. Bu durumda Kur’ân’ı dinlemeyenler değil, okuyanlar günaha girmiş olur. Mesela bir kimse ilim tahsil ederken yahut çarşı pazarda satış yaparken Kur’ân …
Devamını Oku »Kur’ân’ı Hatmetmenin Belli Bir Süresi Var Mıdır?
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) sahabeden Abdullah b. Amr’a Kur’ân-ı Kerim’i ayda bir kere hatmetmesini tavsiye etmiştir.
Devamını Oku »Kur’ân-ı Kerim Okumanın Edepleri Nelerdir?
Allah kelamı olarak nitelendirdiğimiz Kur’ân-ı Kerim, kitapların en üstünüdür. Binaen aleyh onu okurken diğer kitaplardan ziyade olarak bazı edepleri takınmak gerekir.
Devamını Oku »