Deri üzerine sürülen merhem ve krem orucu bozar mı?

Dinimizin temel esaslarından olan oruç, kişinin Allah rızası için imsak vaktinden güneşin batışına kadar nefsini bazı şeylerden men etmesinden ibarettir. Kişinin nefsini men etmesi gereken şeyler, ayetlerde ve hadislerde belirtilmiş ve müctehid imamlar tarafından izah edilmiştir. Biz de bu yazımızda merhem gibi vücuda sürülen maddelerin orucu bozup bozmayacağından bahsedeceğiz.

Merhem ve kremlerin kullanımı ve vücuda karışımı

Yağ, krem ve merhem emsali maddeler deri altındaki gözenekler ve kılcal damarlar vasıtasıyla emilerek vücuda karışmaktadır.

Merhem ve kremler orucu bozar mı?

Vücuda dışarıdan alınan maddelerin orucu bozması için ya ağız, burun gibi doğal menfezlerden alınması veyahut iğne vb. şeylerle enjekte edilmesi şarttır. Deri üzerine konulup deri tarafından emilen şeyler orucu bozmaz.[1]

Merhem ve krem benzeri maddeler -yukarıda belirtildiği üzere- gözenekler ve kılcal damarlar vasıtasıyla vücut tarafından emilmektedir. Bu sebeple bu maddeleri deriye sürmek orucu bozmaz.

Allah (celle celalühü) en doğrusunu bilendir.

[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Yasin Yayınevi, 378; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, Darü’l Fikr, II/395.

Hakkında Muhammed Halid Sancaktar

Ayrıca Bakınız

Kaza orucu bozulunca kefaret gerekir mi? Hangi oruçlar için kefaret gerekir? Kaza borcu tutan orucunu bozarsa 61 gün oruç tutar mı?

Kaza orucu bozulunca kefaret gerekir mi?

Ramazan-ı Şerif orucundan başka hiçbir orucun bozulmasından dolayı kefaret lazım gelmez.[1] Dolayısıyla kaza orucu bozulunca …