Öğle namazının farzı dört rekâttır ve dört rekât olan ilk sünnetinden sonra kılınır. Sadece erkekler farzdan önce “İkamet” getirir. Sonra o günkü öğle namazının farzını kılmaya niyet edilir. Niyetin hemen peşine eller yukarıya (erkekler için kulak hizası kadınlar için göğüs hizasına) kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır.
Öğle Namazının Farzı Nasıl Kılınır?
Daha sonra eller bağlanır ve “Sübhaneke” duası okunur. Arkasından “Eûzübillahimineşşeytani’r-racim Bismillahirrahmanirrahim” diyerek eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Sonra “Amîn” denir ve bir miktar daha (en az Kevser Suresi gibi) Kur’an okunur. Arkasından “Allahu Ekber” deyip rükûa varılır. Bu halde en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azîm” denir. Sonra “Semiallahülimen hamideh” denilerek ayağa kalkılır. Ayakta “Allahümme rabbena ve lekelhamd” denilir. Ondan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. Secde halinde de üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denir. Sonra “Allahu Ekber” denilerek kalkılır, dizler üzerine oturulur ve bir tesbih söylenecek miktar durulur. Yine “Allahu Ekber” denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denilir. Bununla bir rekât bitmiş olur.
İkinci secdenin arkasından “Allahu Ekber” denilerek ikinci rekâta kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. Fatiha suresi ve bir miktar daha Kur’an okunur. Birinci rekâtta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna “Ka’de/oturuş” denir. Ancak bu iki rekâttan sonraki oturuş, birinci ka’de olduğundan bunda yalnız “Tahiyyat” okunur. Ondan sonra “Allahu Ekber” denilerek üçüncü rekâta kalkılır. Yalnız Besmele ile Fatiha okunur. Anlatıldığı gibi rükû ve secdelere varılır. Sonra “Allahu Ekber” diyerek dördüncü rekâta kalkılır. Besmele ile yalnız Fatiha suresi okunarak rükû ve secdelere gidilir. Sonra oturulur. Bu oturuş son ka’dedir. Bunda “Tahiyyat” okunduktan sonra “Salli ve Barik, Rabbenâ âtinâ” duaları okunur ve iki tarafa selam verilir. Böylece öğlenin farzı bitmiş olur.
Öğlenin farzında okunacak ayetler kırk ayeti kerime miktarından daha az olur.
Yalnız başına namaz kılan kimse, kıraati, tekbirleri, tesbih ve tahmidleri gizlice yapar. Cemaatle kılındığında ise imamın okuması ona uyanın okuması yerine geçer.[1]
[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Yasin Yay, s.109; Şürünbülali, Merak-l Ferah fi şerhi Nuri-l İzah, s.102-107.