Ticaret mallarının nisabı ne kadardır?

Günümüzde altın ve gümüş dışındaki paralar, menkul ve gayrimenkul ticaret mallarının nisabı altın üzerinden hesaplanır. Altının nisabı 96 gramdır. Dolayısıyla 96 gram altın değerinde para veya ticaret malına sahip olan kimsenin zekât vermesi gerekir. Gümüş ise zekât için ölçü birimi olarak itibara alınmaz. Zira gümüş çok değer kaybetmiş ve tedavülden (kullanımdan) kalkmıştır. Eğer biz nisabı gümüşten hesap edecek olursak birçok fakir zekât vermekle yükümlü olacaktır. Bu da zekâtın amacı olan fakirlerin ihtiyacını karşılama prensibine aykırı düşecektir. Çünkü gümüşün nisabına baktığımızda 4 bin küsur liraya sahip olan kişilerin zekât vermeleri ve zekât alamamaları gerekecektir. Bu nedenle zekât nisabını altına göre değerlendirmek fıkha ve zekâtın farz kılınma amacına daha uygun olacaktır.

Şu da bilinmelidir ki elinde gümüş bulunan kimse zekâtını altına göre hesaplamaz. Çünkü gümüşün zaten kendine ait bir nisabı vardır, o da 200 dirhem olup 636,72 grama tekabül etmektedir. Sözgelimi elinde ticari gaye veya ziynet maksadıyla 680gr gümüşe sahip olan kişi 17 gr gümüşü zekat olarak vermesi gerekir. Şayet bunun değerini zekat vermek isterse 17 gr gümüşün piyasa değerinden verebilir.

Hakkında MEŞİHAT

Dini soruların cevap kapısı. İslam'a dair tüm sorularınızı Whatsapp aracılığıyla bize sorabilir; arama kısmından sitemizdeki yüzlerce cevaba ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız

Zekat parça parça taksitle ödenebilir mi? Taksitle zekat ödemek caiz olur mu? Zekat ne zaman verilmelidir? Zekatın kazası var mı

Zekât Taksitle Parça Parça Ödenebilir Mi?

Zekât dinen zengin sayılan kişilerin vermekle mükellef olduğu mali bir ibadettir. Kişi bu ibadeti uygun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir