Enes (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Sahur yapın, zira sahur yemeğinde bereket vardır.”[1]
Enes b. Mâlik (radıyallahu anh)
Sahur Yemeğinde Bereket Vardır
Lügatte sahur, imsak vaktinin evveli demektir. Keşşaf tefsirinde sahur kelimesi, “gecenin son 1/6’sı” şeklinde tarif edilmiştir. Gecenin yarısından sonrasının sahur vakti olduğu da kitaplarımızda zikredilmiştir.
Hadis-i şerifin evvelindeki, “Sahur yapın!” emri, emr-i nedb’tir.[2] Yani sahur yapmak hususundaki emir; vücup için değil, mendup olduğunu ifade etmek içindir. “Sahur yemeğinde bereket vardır.” ifadesi ise “Sahur yemeğinde sünnete ittiba vesilesiyle çok mükâfat ve ecir vardır.” şeklinde yorumlanmıştır.
İbn Hümâm, sahur yemeğindeki bereketin gündüzün orucuna yardımcı olması manasına geldiğini söylemiş ve delil sadedinde şu hadis-i şerifi zikretmiştir: “Gündüz uykusundan gece namazı için, sahur yemeğinden de oruç için yardım alın.” [3]
Efendimiz ﷺ diğer bir hadis-i şerifte, “Bir yudum su ile de olsa sahur yapın.”[4] buyurarak sahur vakti mutlaka bir şeyler yiyip içmeye teşvik etmiştir. O vakitte yenilen yemek dünyevi olarak gündüz tutulacak oruca kuvvet sağlar. Uhrevî olarak da Rasulullah ﷺ’in sünnetine ittiba, teheccüd vaktinde uyanık olup ibadet edebilme gibi semereleri olur.
[1] Buhârî, (1923).
[2] Bir usul-ü fıkıh tabiri olan emr-i nedb; terkinde azap olmayan fakatyapılması faziletli işler için kullanılan emirdir.
[3] Aliyyü’l-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtîh, Dâru’l-Fikr, 2002, IV/1380.
[4] Sahih İbn Hıbbân, Müessesetü’r-Risâle, 1993, VIII/253, (3476).