Akşam Namazının Sünneti Nasıl Kılınır?

Akşam namazının sünneti iki rekâttır. Başlarken: “Niyet ettim bugünkü akşam namazının sünnetini kılmaya”, diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya (erkekler için kulak hizasına, kadınlar için göğüs hizasına) kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır.

Akşam Namazının Sünneti Nasıl Kılınır?

Daha sonra eller bağlanır ve Sübhaneke duası okunur. Arkasından “Eûzübillahimineşşeytani’r-racim Bismillahirrahmanirrahim” diyerek eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Sonra “Amîn” denir ve bir miktar daha Kur’an okunur. Arkasından “Allahu Ekber” deyip rükûa varılır. Bu halde en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azîm” denir. Sonra “Semiallahülimen hamideh” denilerek ayağa kalkılır. Ayakta “Allahümme rabbena ve lekelhamd” denilir. Ondan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. Secde halinde de üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denir. Sonra “Allahu Ekber” denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulur ve bir tesbih miktarı durulur. Yine “Allahu Ekber” denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denilir. Bununla bir rekât bitmiş olur.

İkinci secde arkasından “Allahu Ekber” denilerek ikinci rekâta kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. Fatiha suresi ve bir miktar daha Kur’an okunur. Birinci rekâtta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna “Ka’de / oturuş” denir. Burada Ettehiyyatü lillâhî ve Allahümme Salli ve Barik, Rabbena atina” diyerek dualar sonuna kadar okunur. Sonra “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sağ tarafa ve yine “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sol tarafa selam verilir. Böylece iki rekâtlı namaz bitmiş olur. Son sünnetten sonra ikişer ikişer altı rekât nafile namaz kılmak müstehaptır. Bu namazlara “evvabin namazı” ismiyle niyet edilir. Çok sevabı vardır.

Bütün bu tekbirler, tesbihler ve kıraatlar, yalnız namaz kılanın işitebileceği bir sesle gizlice yapılır.[1]

[1] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Yasin Yay, s.110; Şürünbülali, Merak-l Ferah fi şerhi Nuri-l İzah, s.102-107.

Hakkında Mücahit Aydemir

Ayrıca Bakınız

İslam dininde ve önceki dinlerde namaz ibadeti. Detaylı ve özet haliyle İslam'da namaz, şartları, vakitleri, türleri vb. konular

Namaz | İslam’da ve Diğer Dinlerde Namaz İbadeti

Namaz kelimesinin Arapça karşılığı “salât” olup sözlük anlamı dua etmek demektir. Arap şairler “salât” kelimesini …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir