Dini Usullere Göre Kurban Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?

İslam dini, hayvanların boğazlanması hususunda bazı kaideler koymuştur. Bu kaideler, kurban kesimi için geçerli olduğu gibi, kurban haricinde et için kesilen hayvanlarda da geçerlidir.

Kurban kesimi yapılarken dikkat edilecek en önemli husus, kesimin besmele ile yapılmasıdır. İslâmî bir kesim, “Bismillahi Allah-ü Ekber” diyerek yahut sadece “Bismillah” diyerek yapılır. Besmele ile kesim işinin arasının ayrılmaması gerekir. [1] Besmelenin kasten terk edilmesi durumunda hayvan murdar olup etinin yenmesi haram olacaktır.

Bir engel bulunmuyorsa hayvan kıbleye doğru yatırılmalıdır. Hayvanı kıbleye yöneltmeyi terk etmek mekruhtur.[2] Deve haricindeki hayvanlar için, eziyet vermeden kıbleye yönelecek şekilde sol yanları üzerine yatırmak; ayaklarından üçünü bağlamak ve yukarıda kalan sağ arka bacağı boş bırakmak uygundur.[3] Büyükbaş hayvanın dört ayağını bağlamakta da bir beis yoktur. Çünkü bu kolaylık içindir. Fıkıh kitaplarının çoğunda hayvanın boynunun göğüs ile çene arasında istenilen yerden kesilmesinin caiz olduğu geçmektedir.[4]

Hayvanı kesileceği yere kadar ayağından çekerek, sürükleyerek götürmek mekruhtur.[5] Kurban kesim aleti bıçaktır. Bıçaktan başka şeyle kesmek mekruh olduğu gibi, keskin olmayan bıçakla kesmek de mekruhtur.[6] Keskin olmayan bıçağı birkaç defa kaldırıp tekrar hayvanın boğazına vurmak mekruhtur.[7] Murdar iliğe kadar (omurilik) bıçağı birden indirerek kesmek mekruhtur. Hayvanı faydasız incitmek mekruhtur. Hayvan kesildikten sonra vücudunun hareketi durmadan derisini yüzmek mekruhtur. Başını da birden kesip gövdeden ayırmak mekruhtur.[8] Hasılı kelam; hayvana eziyet verecek her şey dinimizce sakıncalı görülmüştür.

[1]  Vahdetî, Mühtedi’l-Enhur ilâ Mülteka’l-Ebhur, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, Reisülküttâb, 289, 356.

[2]  Halebî, Mülteka’l-Ebhûr, Yasin Yayınevi, 418.

[3]Vahdetî, 291.

[4]Vahdetî, 290.

[5]  Haskefî, Dürru’l-Muhtâr, DKİ, 640.

[6]Vahdetî, 291.

[7]Dürru’l-Muhtâr, 640.

[8]Vahdetî, 291.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Teşrik Tekbirleri Ne Zaman Okunur?

Teşrik Tekbirleri Ne Zaman Okunur? Teşrik Tekbirleri Okunuşu

Teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazında başlar. Son vakti ise İmameyn’e göre, son teşrik günü olan Zilhicce’nin on üçüncü günü (Kurban Bayramı’nın dördüncü günü) ikindi namazının peşinedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir