Yüce dinimiz İslam, Müslümanların her daim temiz olmasını emretmiştir. Efendimiz ﷺ: “Temizlik dininin yarısıdır.”[1] buyurmakla temizliğin İslam dinindeki yerini ciddiyetle vurgulamıştır. Taharetin lügat manası, temizlik ve nezafet demektir. Din ıstılahında ise taharet, pislik ve necasetten arınmış olmak veya hades (abdestsizlik) denilen, dinimiz tarafından itibar edilen, bir tür manevi pis …
Devamını Oku »Güneş enerjili sistemle ısınan suyla abdest ve gusül câiz midir?
Direkt güneş ışınlarının vurması suretiyle ısınan suyla abdest ve gusül alınmasının mekruh olduğu kitaplarımızda zikredilmektedir.[1] Ancak bu kerahet, bu surette ısınan suya, içerisinde bulunduğu kaplardan parçaların bulaşması ve bunun da sağlıklı olmaması sebebiyledir. Dolayısıyla cam ve krom gibi suya parçacık bırakmayacak kaplarda güneş ışığıyla ısınan sularla abdest ve gusül almak …
Devamını Oku »Hangi Sularla Abdest Alınabilir? Mutlak Su ve Mukayyed Su Nedir?
Temizliği emreden, temizliğin imanın yarısı olduğunu söyleyen pak dinimiz, temizliğin nasıl ve hangi şeylerle yapılacağını da bize bildirmektedir. Temizlik için kullanılan şeylerin başında su gelmektedir. Fakat suyun her türüyle abdest alınmamaktadır. Suyun içinde bulunan karışıma göre ve doğal halini korumasına göre sular mutlak su ve mukayyed su olmak üzere iki …
Devamını Oku »Hayız ve Cünüp Halde Vücuttan Kıl Almak Caiz Midir?
İmam Gazâli (rahmetullahi aleyh) İhyâ-u Ulûmuddîn isimli eserinde cünüp veya hayız halinde kesilen parçaların kıyamet gününde kendisine cünüp olarak gelmemesi için o hallerde kesilmemesini tavsiye etmiştir.
Devamını Oku »Kan Abdesti Bozar Mı?
Kişinin vücudundan kan çıkması abdestini bozar. Kanın çıkması demek; kanın yaranın dışına taşacak kadar akıcı olması demektir. Şayet kan yarayı aşmayacak şekilde çıkarsa bu kan abdesti bozmaz.
Devamını Oku »Abdest Almak Ne Zaman Farz Olur?
Abdesti olmayıp ister nafile, ister cenaze olsun namaz kılmak, Kur’an’a dokunmak veya tilavet secdesi yapmak isteyenlere abdest almak farz olur.
Devamını Oku »Başın Neresi Mesh Edilir? | Başın Ne Kadarı Mesh Edilmelidir?
Başta mesh edilebilecek kısım; alında saç bitiminden ensede kulak hizasına kadar olan yerdir. Mesh başın dörtte birini kapladıktan sonra ön, arka, sağ veya sola yapılmasında bir fark yoktur.
Devamını Oku »Abdest Alırken Ayaklar Nereye Kadar Yıkanmalıdır?
Abdest alırken ayaklar, ayak bileklerinin yanlarında, çıkıntı şeklinde bulunan incik kemikleri ile beraber yıkanmalıdır.
Devamını Oku »Misvak Kullanmanın Hükmü Nedir? Misvak Nasıl Kullanılır?
Abdestte misvak kullanmanın hükmü sünnettir. Misvakın pek çok yararları ve sevabı vardır. Dişleri temizler, ağız kokusunu giderir, sağlığa yararlı olur.
Devamını Oku »Abdestin sünnetleri nelerdir?
Abdestin sünnetleri başlıca 18 tanedir.
Devamını Oku »