İkindi Namazını Terk Eden Kişinin Durumu

عَنْ بُرَيْدَةَ ﭬ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ ﷺ: مَنْ تَرَكَ صَلاَةَ العَصْرِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ»

Büreyde (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “İkindi namazını terk eden kişinin amelleri batıl olur.[1]

Büreyde b. Husayb (radıyallahu anh)

Eslem kabilesine mensup olup Bedir savaşından kısa süre önce Müslüman olmuş ancak Bedir Savaşı’na iştirak edememiştir. Künyesi Ebû Abdullah ya da Ebû Sehl’dir. Hudeybiye’de Rıdvan Biati’ne katılan sahabîlerden biridir. Hayber Savaşı’na ve Mekke’nin fethine katılmıştır. Mekke’nin fethinde kendi kavminin öncüsü olarak sancak taşıma vazifesi kendisine verilmiştir. Üsame ordusunda da sancak taşıma vazifesini Büreyde (radıyallahu anh) yerine getirmiştir. Kendisinden 150 kadar hadis-i şerif rivayet edilmiştir.

Basra şehrinin kuruluşuna kadar Medine’de yaşadı. Sonra bir müddet Basra’da ikamet etti. Hz. Osman zamanında Horasan şehrinin fethine katıldı. Büreyde (radıyallahu anh), at sırtında düşmana saldırmaktan daha güzel bir hayat olmadığını söylerdi.

Hayber’in fethinde üzerinde kırmızı bir elbiseyle surlarda açılan gediklerden içeri daldı. Orada elde ettiği şöhret hakkında, “Daha büyük bir günahım yoktur.” derdi.[2]

İkindi Namazını Terk Edenin Durumu

“İkindi namazını terk eden” ifadesi, herhangi bir özür olmaksızın kasten terk eden demektir. “Kişinin amelleri batıl olur.” ifadesi ihtilaflıdır. Bir vakit namazı özürsüz olarak terk etmeyi küfür kabul edenlere göre “amelleri batıl olur”, demek “Kâfir olacağından tüm sevapları silinir.” demektir. Ancak ehli sünnetin cumhuruna göre namazın tembellikten dolayı terki kişiyi küfre sokmaz. Dolayısıyla burada “amelleri batıl olur” kavliyle kastedilen, o günkü amellerinin batıl olacağıdır. Zira İkindi namazını terk eden kimsenin kazanmış olduğu günah, o gün yapılacak hiçbir amelle örtülemeyecektir.[3] Bu hüküm, tüm farzlar için böyledir. Söz gelimi sabah namazının iki rekât farzını kılmayan kişi, yirmi dört saat boyunca sürekli namaz kılsa kılmadığı iki rekâtın yeri dolmayacaktır.

Bu konuda detaylı bilgiyi şuradan okuyabilirsiniz: Namazları Vaktinde Kılmanın Önemi

[1] Buhârî, (553).

[2] Zehebî, Siyer-u E‘lâmi’n-Nübelâ, Dâru’l-Hadîs, 2006, IV/91.

[3] Aliyyü’l-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtîh, Dâru’l-Fikr, 2002, II/529.

İlgili Aramalar:

Namazı terk etmenin günahı
Namazı terk edenin durumu
Namaz kılmayan kafir olur mu?
İkindi namazının önemi
Amelleri batıl eden günahlar
Büreyde b. Husayb kimdir?
Büreyde (radıyallahu anh)’ın hayatı

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Kadınların Mahremsiz Yolculuk Yapmalarının Hükmü. kadınlar mahremsiz sefere çıkabilir mi? kadınlar mahremsiz hacca gidebilir mi?

Kadınların Mahremsiz Yolculuk Yapmalarının Hükmü

Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Allah’a ve ahiret gününe iman …