Namazda Kişinin Elbiseleriyle Oynamasının Hükmü Nedir?

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): “Namazda meşguliyet vardır.[1] buyurmuştur. Bu sebeple bir kimse namaza durduğu zaman sağıyla veya soluyla meşgul olmak yerine sadece namazla meşgul olmalıdır. Buna binaen Hak Teala’nın huzurundayken gereksiz yere elbise ve azalarla oynamak mekruh sayılmıştır.

Kişinin az bir amelle üzerindeki elbiseyi çıkarması veya başındaki sarığı çıkarması veya böyle bir şeyi giyinmesi ya da başına sarması da mekruhtur. Bu işlem, ameli kesirle yapılırsa namaz bozulur.[2] Lakin namaz esnasında başından düşen takkesini tek eliyle alıp başına koyması güzel görülmüştür.[3]

Mesela bir kimsenin yanında cübbesi olduğu halde onu alıp üzerine giyinse sağını solunu düzeltip üstüne oturtsa, dışarıdan bakan kimse cübbe giyen adamın namazda olmadığına kâni olacağından dolayı bu kişinin namazı bozulur. Zira cübbe-şalvar giyinmek namazın amellerinden değildir. İşbu sebepten dolayı namazda huşuyu bozacak her türlü davranışlardan şiddetle sakınmak ve bu tür davranışları adet haline gitirmemek gerekir.

[1] Buhari, el-Camiü’s-Sahih, el-amel fi’s-Salah, 1216.

[2] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihâli, Yasin yay., s.300.

[3] Bilmen, a.g.e., s.301,302.

Hakkında MEŞİHAT

Dini soruların cevap kapısı. İslam'a dair tüm sorularınızı Whatsapp aracılığıyla bize sorabilir; arama kısmından sitemizdeki yüzlerce cevaba ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız

İslam dininde ve önceki dinlerde namaz ibadeti. Detaylı ve özet haliyle İslam'da namaz, şartları, vakitleri, türleri vb. konular

Namaz | İslam’da ve Diğer Dinlerde Namaz İbadeti

Namaz kelimesinin Arapça karşılığı “salât” olup sözlük anlamı dua etmek demektir. Arap şairler “salât” kelimesini …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir