Orucu bozan şeyleri bilmemek mazeret sayılır mı?

İslam fıkhında cehaletin mazeret sayılıp sayılmadığı yerler bulunmaktadır. Dâru’l-İslam denilen, İslam topraklarında Müslüman olan kişiler için ibadetleri bilmemek mazeret sayılmaz. Zira ilim, her Müslümana farzdır. İbadetlerin ahkâmını bilmeyen kişi, öğrenme imkânı varken, kendi isteğiyle öğrenmeyi terk etmiştir. Bu da mazeret sayılmaz.

Dâru’l-Harb denilen, küfür diyarlarında Müslüman olan ve İslam’ı öğrenme imkânı bulunmayanlar içinse cehalet özürdür. Burada kendisini okutacak bir hoca ve iletişim araçlarından mahrum bulunmak gerekir. Bu kimseler, kendilerine farz olan ibadetleri öğrendiklerinde icra etmeye başlarlar. Geçmiş dönemi kaza da etmezler.[1] Ancak doğru İslâmî bilgiye ulaşma imkânı olanlar, küfür diyarında olsalar da İslâmî hükümleri öğrenmekle yükümlüdürler.

Netice olarak Müslümanların yaşadığı yerde yaşayıp, İslam fıkhını öğrenmeye imkânı bulunan kimseler için orucu bozan şeyleri bilmemek mazeret sayılmaz. Bu kişi, bilmeyerek de olsa kefaret gerektirecek şekilde orucunu bozarsa kefaret tutması gerekir. Namaz, hac ve zekât gibi diğer İslâmî hükümler de böyledir. Her Müslümanın, üzerine farz ve vacip olan ahkâmı öğrenmesi şarttır. Bir an önce bu eksikliklerini gidermesi gerekir.

Oruç hakkındaki diğer makalelerimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

[1] Molla Hüsrev, Mirâtü’l-Usûl, Fazilet Neşriyat, s. 639.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Kulağa Giren Maddeler Orucu Bozar Mı? Kulağa damlatılan şeyler oruç bozar mı? Oruçluyken kulağa bir şey damlatılır mı?

Kulağa Giren Maddeler Orucu Bozar Mı?

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisi şeriflerinde İslam’ın beş temel üzerine bina edildiğini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir