Anne Baba Duası

Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Üç dua vardır ki, bunların reddedilmeyeceğinde en ufak bir şüphe yoktur: Mazlumun duası; misafirin duası; anne babanın evladına duası.”

* * *

Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “İnsanoğlu içinde üç kişi hariç beşikte konuşan yoktur. (Bunlardan ikisi) Meryem oğlu İsa (aleyhisselam) ve Cüreyc’in yanındaki (oğlu olduğu iddia edilen beşikteki çocuktur.)” Sahabe-i kiram, “Cüreyc’in yanındaki kimdir?” diye sorunca Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cüreyc kendisine ait bir ibadethanede ibadetle meşgul olan bir rahipti. Bir sığır çobanı da onun ibadethanesinin altına sığınır, (orada yaşardı.) Karye ehlinden bir kadın da bu çobanın yanına gider gelirdi.

Bir gün Cüreyc namazdayken Cüreyc’in annesi, “Ey Cüreyc” diyerek onu çağırdı. Kısa bir süre namaza devam etmenin mi annesine ibadet etmenin mi daha doğru olacağını düşünen Cüreyc namaza devam etti. Annesi ikinci kez seslendi. Yine düşündü ve namaza devam etmeyi tercih etti. Annesi üçüncü kez seslendi. Üç kez seslenen annesi yine cevap alamayınca, “Kötü kadınlarla imtihan olunmadan ölmeyesin ey Cüreyc!” diye beddua etti.

Dönemin hükümdarı çobanla düşüp kalkan kadının bir çocuğu olduğunu haber aldı ve kadına, “Bu çocuk kimdendir?” diye sordu. Kadın, “Bu çocuk Cüreyc’indir.” dedi. Hükümdar, “İbadethanedeki rahip Cüreyc mi?” diye sordu. Kadın, “Evet.” diye cevap verdi. Öfkelenen hükümdar, “Onun ibadethanesini başına yıkın. Yerle bir oluncaya kadar baltalarla duvarlarına vurun. Onu elleri boynuna bağlı şekilde getirin.” diye emretti. (İnsanlar onun ibadethanesini yıktılar ve elleri boynuna bağlı şekilde onu bir meydana getirdiler.) Cüreyc kötü kadınlarla yüz yüze geldi ve (annesinin bedduasını hatırlayıp tebessüm etti.) Sonra insanların içinde Cüreyc’e bakmaya başladılar.

Hükümdar (Bebeği göstererek): “(Sana isnat edilen çocuk hakkında) ne düşünüyorsun?” dedi. Cüreyc: “Sen ne düşünüyorsun?” diye sordu. Hükümdar: “O senin çocuğundur.” dedi ve çocuğun annesine “Sen ne dersin?” diye sordu. Kadın, “Evet” diyerek hükümdarı tasdik etti. Bebeğin nerede olduğunu soran Cüreyc’e, “İşte şurada hücresinde” diye cevap verdiler. Cüreyc çocuğun yanına gitti ve (beşikteki bebeğe), “Senin baban kim?” diye sordu. Bebek, “Sığır çobanıdır.” diye cevap verdi.

(Bebeğin konuştuğunu duyan hükümdar ve halk çok pişman oldular ve Cüreyc’in Allah’ın sadık kullarından bir kul olduğunu anladılar. Bunun üzerine) hükümdar: “İbadethaneni senin için altından yapmamızı ister misin?” diye sordu. Cüreyc, “Hayır” dedi. “Peki ya gümüşten yapmamızı ister misin?” diye sordu. Cüreyc, “Hayır” dedi. Hükümdar, “Nasıl yapalım?” diye sorunca, “Eski haline getirin.” dedi.

(Cüreyc’e, insanların arasına çıkartıldığında) neden güldüğünü sordular. “Bunun başıma geleceğini biliyordum. Annemin duası bana ulaştı.” dedi ve başından geçenleri insanlara anlattı.”

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Sıla-i Rahmin Fazileti

Rahim, Rahman isminden ayrılmadır (onun bir dalıdır). Onun hakkını kim korursa (sılâ ve iyilik ederse), Allah ona ihsan eder. Kim de onun hakkını korumazsa (sılâ ve iyilik etmezse), Allah ondan ihsanını keser. Rahimin (yakınlara iyilik ve merhametin), kıyamet gününde fasîh ve beliğ bir lisanı vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir