İslam dini, aklı gideren yiyecek ve içeceklerin kullanılmasını kesin olarak haram kılmıştır. Tüm Müslümanların sarhoş edici maddelerden uzak durmaları gerekir. Bununla beraber içki içen bir Müslümanın şartlarına riayet ederek kestiği kurban sahih olur.[1] Ancak kurban kesecek ya da hayvan boğazlayacak kasabın, inanç ve amel noktasında ehl-i sünnet, takva sahibi bir …
Devamını Oku »Kurban Eti Zenginlere Dağıtılabilir Mi? Kurban Etinden Kimler Yer
Kurbanda vacip olan kan akıtmaktır. Eti tasadduk etmek ise nafile bir ibadettir. Dolayısıyla kurban eti zenginlere, fakirlere, Müslümanlara ve Müslüman olmayanlara dağıtılabilir.
Devamını Oku »Vaktinde Kesilmeyen Kurban Kaza Edilir Mi?
Bayram günlerinde kesilmeyen kurban, diri olarak fakir kimselere tasadduk edilerek kaza edilmiş olur. Diri hayvanı tasadduk etmeyip kıymetini vermek de caizdir.
Devamını Oku »Teşrik Tekbirleri Ne Zaman Okunur? Teşrik Tekbirleri Okunuşu
Teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazında başlar. Son vakti ise İmameyn’e göre, son teşrik günü olan Zilhicce’nin on üçüncü günü (Kurban Bayramı’nın dördüncü günü) ikindi namazının peşinedir.
Devamını Oku »Teşrik Tekbiri Okumanın Hükmü Nedir? Teşrik Tekbirleri
En sahih olan görüşe göre Arefe günü Sabah namazından başlayıp yirmi üç vakit boyunca (Kurban Bayramı’nın dördüncü günü ikindi namazında son bulacak şekilde) teşrik tekbiri okumak vaciptir.[1] Sünnet diyen de vardır. Vacip olduğunun delili: “Ve sayılı günlerde Allah’ı (tekbir ile) zikredin.”[2] ve “…belli günlerde Allah’ın adını ansınlar.”[3] ayet-i kerimeleridir. Tekbir …
Devamını Oku »Tek Gözü Görmeyen Hayvanın Kurban Edilmesi Caiz Midir?
İki gözü ya da bir gözü görmeyen hayvanın kurban edilmesi caiz değildir.
Devamını Oku »Seferi Olan Kişi Kurban Kesmekle Yükümlü Müdür?
Kendisinde mukim olmak vasfı bulunmadığı için seferi olan kişi kurban kesmekle yükümlü olmayacaktır.
Devamını Oku »Ortakların Kurban Etini Tahmin Üzere Paylaşmaları Caiz Midir?
Hanefi fıkhına göre et, kendisinde faiz cari olan mallardandır. Bu sebeple bir hayvana ortak olan kişilerin hayvanın etini eşit miktarda paylaşmaları gerekir. Aksi takdirde fazlalık faiz olacaktır.
Devamını Oku »Kurbanın Derisi Ya Da Eti Kasaba Ücret Olarak Verilebilir Mi?
Kendisinin ve ailesinin nafakası için kurbanlığın bir yerini satmak, kesen kimseye ücret olarak vermek ya da Allah rızası dışında farklı bir maksat için bir kişiye vermek mekruhtur, caiz olmaz.
Devamını Oku »Kurbanın Parasını Fakirlere Vermek Suretiyle Kurban İbadeti Yerine Getirilebilir Mi?
Kurban günlerinde Allah’ın emrini yerine getirmek sadedinde bir koyun kurban kesmek, koyunun postu dolusu altını fakirlere dağıtmaktan belki daha hayırlıdır.
Devamını Oku »