Nikâha Şahit Olacak Kişilerde Aranan Şartlar Nelerdir?

Nikâh şahidi olacak kişide aranan şartlar şunlardır:

1- Hür olmak.

Köleler nikâh şahidi olamaz.

2- Akıllı olmak.

Akli dengesi yerinde olmayan kişiler şahit olamaz.

3- Buluğa ermiş olmak.

Çocuklar nikâh şahidi olamaz.

4- Müslüman olmak.

Kâfir kimselerin Müslümanlara şahitlik yapmaları caiz değildir.

Bu şartları sağlayan şahitlerin fasık olmaları ya da iftiradan had cezasına çarptırılmış olmaları Hanefi mezhebine göre şahit olmalarına zarar vermez.[1]


[1] el-Merginânî, el-Hidâye, Mektebetü’l-Büşra, III, 5-7.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Resmi nikah kıymak gerekli midir?

Resmi kurumlar tarafından onaylanmamış nikâh akitlerine özellikle kız tarafının itibar ve tevessül etmemesi tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir