Malik b. Rebîa (radıyallahu anh) anlatıyor: Biz Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraberdik. Bir adam gelip, “Ey Allah’ın Resulü! Anne ve babam için vefatlarından sonra yapabileceğim bir iyilik var mı? Onlar için bunu yapayım.” dedi. Bu soru üzerine Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), “Evet, onlar için yapabileceğin dört şey vardır:
1- Onlar için dua etmek,
2- Onlar için Allah’tan af talep etmek.
3- Onların dünyadayken vermiş oldukları sözleri yerine getirmek.
4- Onların arkadaşlarına iyilikte bulunmak, sadece onlar sebebiyle akraba olduğun kimselere sıla-i rahim yapmak.” buyurdu.
* * *
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) şöyle demiştir: “Kişi öldükten sonra da derecesi yükselir. Bunun üzerine o kimse, ‘Ya Rabbi! Bu nedendir?’ diye sorar. Ona, ‘Çocuğun senin için istiğfar etti.’ denilir.”
* * *
Muhammed b. Sîrîn (rahimehullah) anlatıyor: Biz bir gece Ebu Hureyre (radıyallahu anh) ile beraberdik. Şöyle dedi: “Allah’ım! Ebu Hureyre’yi affet! Ebu Hureyre’nin annesini affet ve onlar için istiğfar edenleri de affet.” Bunun üzerine biz de Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’ın duasına dâhil olalım diye onların affedilmesi için dua ettik.
* * *
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse müstesna, ölen kimsenin amel defteri kapanır.
1- Sadaka-i Cariye (İnsanların faydalandığı cami, medrese, çeşme gibi hayır eserler) bırakan,
2- Kendisiyle faydalanılan ilim bırakan,
3- Kendisine dua eden salih evlat bırakan.”
* * *
İbn Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: Bir adam Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’e, “Ey Allah’ın Resulü! Annem vefat etti. O bana (onun için hayır yapmam hususunda) herhangi bir vasiyette bulunmadı. Ben onun için sadaka versem ona faydası olur mu?” diye sordu. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Evet!” buyurdu.