Namaz

Kaza namazı borcu olan kişi nafile namaz kılabilir mi?

Namaz kazası olan nafile namaz kılabilir mi? Namaz borcu olan ne yapmalı? Hanefi mezhebinde kazası olan sünnet kılabilir mi?

Yeryüzünde hüküm süren semavi dinler arasında, hatta sistemleşmemiş olan bazı inanışların ön kabullerinde ve belki daha da ileri gitmek gerekirse mücerret ahlak penceresinden bakıldığı takdirde bile insanoğlunun herhangi bir borcunu yerine getirmesi gerekli (vacip) görülmüştür. Bunlar arasından yüce dinimiz İslam da bu konudaki hassasiyetini; yerine getirilmesi gereken sorumlulukları, insanların birbirlerine …

Devamını Oku »

Suret | Fotoğraf Bulunan Odada Namaz Kılınır mı?

Suret, resim olan odada namaz kılınır mı? Odada hayvan resmi varken namaz kılınır mı? Fotoğraf bulunan odada namaz kılmanın hükmü.

Allah Teâlâ bizlerden birtakım ibadetlerin yerine getirilmesini istemiştir. Kâinatta yapılan her eserin vücuda gelmesinin belirli şartları olduğu gibi Mevlâmız (celle celalühü)’nün de bizden istediği ibadetleri yerine getirmemizin belirli şartları vardır.  Günde beş vakit edasıyla memur olduğumuz namazın da şartları vardır. Namaz kılacağımız mekânda ve namaz kılarken üzerimizde bulunan elbisede bulunmaması …

Devamını Oku »

Yıkanmamış ölünün yanında Kur’an okunur mu?

Yıkanmamış ölünün yanında Kur'an okunur mu? Vefat eden kişinin yanında ne zaman Kur'an okunabilir? Ölü ne zaman yıkanır?

Kur’an-ı Kerim’in mukaddes bir kitap olması hasebiyle okunacağı yerlerin de adabı vardır. Bu edeplerden biri de necasetin bulunduğu yerde Kur’an-ı Kerim’in okunmamasıdır. İnsan öldüğü takdirde bedeninin necis olup olmadığı hususunda ihtilaf edilmiştir. Bu sebeple âlimlerimiz yıkanmamış ölünün yanında Kur’an okunması meselesini şöyle özetlemişlerdir: a. Yıkanmamış ölünün yanında Kur’an okunacaksa: Ölünün …

Devamını Oku »

Seferi Olan Kimse Namazlarını Kısaltmadan Kılabilir mi?

Seferi olan kimse namazlarını kısaltmadan kılabilir mi? Seferde olan kimse dört rekatlık namazları iki olarak kılmak zorunda mıdır

Yolculuk, insanoğlunun dünyaya gönderilmesiyle başlayan tarihinde, onun peşini hiç bırakmayan bir hadisedir. Bu olay, her ne şey için olursa olsun bir takım sıkıntı ve güçlükleri beraberinde getirmiştir. İşte bu sıkıntı ve güçlükleri, yüce dinimiz İslam da belli şartlar altında dikkate almış ve yolcu olarak kabul ettiği mensuplarına bazı kolaylıklar sağlamıştır. …

Devamını Oku »

Cenaze Namazı | Dört Mezhebe Göre Cenaze Namazının Hükmü

İslam dininde cenaze namazı kılmanın hükmü nedir? Dört mezhebe göre cenaze ahkamı, cenaze namazı nasıl kılınır? Cenazede okunacak

Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dinî vecibelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur. Cenaze namazı, Allah Teâlâ’ya senâ, Resûlullah’a ﷺ salât ve ölü için duadan ibarettir. Cenaze Namazı …

Devamını Oku »

Namaz | İslam’da ve Diğer Dinlerde Namaz İbadeti

İslam dininde ve önceki dinlerde namaz ibadeti. Detaylı ve özet haliyle İslam'da namaz, şartları, vakitleri, türleri vb. konular

Namaz kelimesinin Arapça karşılığı “salât” olup sözlük anlamı dua etmek demektir. Arap şairler “salât” kelimesini dua anlamında, şiirlerinde kullanmışlardır. Sonra günde beş vakit kılınan, rukûsu, secdesi ve şartları olan özel ibadete isim olmuştur.[1] “Namaz” olarak ise bizim dilimize Farsça’dan geçmiştir. Bu makalemizde bizden önceki şeriatlarda ve bizim şeriatımızdaki namaz ibadetini …

Devamını Oku »

Bayram Namazı | Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazı, bayram namazları nasıl kılınır? İlk bayram namazı ne zaman kılınmıştır? Ramazan ve kurban bayramlarında

Peygamber Efendimiz ﷺ Medine’yi teşrif buyurduğunda Medine halkının cahiliye döneminden kalma adetlerinden olan senede iki defa bayram yaptıklarını görünce “Allah o iki günü onlardan daha hayırlı olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ile değiştirdi”[1] buyurdu. Böylelikle hicretin birinci senesinde bayram mefhumu İslam tarihine dahil oldu. Bu seneden itibaren bayramlar, Müslümanların …

Devamını Oku »

Sütre Nedir? | Sütrenin Şartları Nelerdir?

Sütre nedir? Kimlerin sütre kullanması gerekir? Namaz kılan kişinin önünden geçmenin günahı, namaz kılanın önünden geçmek

Sütre, sözlükte “örtü, perde” manalarına gelen bir kelimedir.[1] Fıkıh terimi olarak, namaz kılmak isteyen kişinin, önünden geçilmesini engellemek için kıble tarafına koyduğu veya bu amaçla arkasında namaz kıldığı engeldir. Sütrenin Hükmü Nedir? Sütre edinmek sünnettir.[2] Müslümanın, önünden geçilebileceğini tahmin ettiği yerlerde diğer Müslümanları sıkıntıya düşürmemek için namaza durmadan sütre edinmesi …

Devamını Oku »

Fitre Namazı Nedir? İslam’da Fitre Namazı Var Mı?

Fitre namazı nedir? Fitre namazı ne zaman ve nasıl kılınır? İslam'da böyle bir namaz var mı? Fıtır sadakası namazı

Fitre namazı bahsine geçmeden fitrenin yani fıtır sadakasının tanımını yapmamız gerekmektedir. Fıtır sadakası, Ramazan-ı Şerif’in sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka nisap miktarı mala sahip olan her bir Müslüman için verilmesi vacip olan bir sadakadır. Fıtır sadakasının, bayramın birinci günü fecrin doğuşu ile verilmesi vacip olur. Lakin fakirlerin ihtiyaçlarını giderebilmeleri …

Devamını Oku »

Kâbe’de namaz kılarken önümüzde kadınlar oluyor. Ne yapmamız gerekir?

Cemaatle namaz kılarken erkeklerin önünde kadınlar olabilir mi? Muhazat-ı Nisa meselesi nedir? Cemaatle namazda saf düzeni...

Cemaat, kadın, erkek ve çocuk gibi farklı şahıslardan müteşekkil olduğunda imamın arkasında evvela erkekler sonra erkek çocuklar sonra da kadınlar saf tutmalıdır. Cemaatle namaz kılarken erkeklerin arasında bir kadın imama uyacak olsa iki yanındaki ve arkasındaki erkeğin namazını bozacaktır. Burada kadının mahrem yahut namahrem olmasının bir farkı yoktur. Buna muhazat-ı …

Devamını Oku »