Resmi nikah kıymak gerekli midir?

İslam’a göre nikâh, evlenmeye elverişli olan kadın ve erkeğin, şahitlik şartlarını kendilerinde barındıran iki erkek şahit yahut bir erkek ve iki kadın şahit huzurunda icap ve kabul dediğimiz (falan kız veya falan erkekle evlenmeyi kabul ettim, onu nikâhıma aldım gibi) irade beyanlarıyla meydana gelir.[1]

Yukarıda bahsettiğimiz şartlar muvacehesinde akdedilen her nikah geçerlidir. Lakin günümüzde resmi kurumların onayı olmayan nikahlar, resmiyette nikâh olarak kabul edilmemektedir. Bu da olası aksi durumlarda özellikle kız tarafının ciddi mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Bu zararın def edilmesi adına resmi kurumlar tarafından onaylanmamış nikâh akitlerine özellikle kız tarafının itibar ve tevessül etmemesi tavsiye edilir.

[1] Merginânî, el-Hidâye, Mektebetü’l-Büşrâ, III/3-7.

Hakkında Mustafa Şekerci

Mustafa Şekerci, 1992 yılında İnebolu’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına başlamadan ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Lisenin son yıllarında Mahmut Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri (kuddise sirruhu) ile tanıştı ve ona intisap etti. Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde kısa süre bulunduktan sonra üniversiteyi bırakıp medrese tahsiline başladı. Beş yıllık temel İslamî eğitimin ardından tekâmül medresesinde eğitim gördü ve icazet aldı. Bu süre içerisinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdi. Tekâmül eğitiminden sonra İsmailağa Dergisi bünyesinde editörlük ve yayın kurulu üyeliği vazifeleri yaptı. 2018 yılında kurulan Alem-i İslam İlim ve Hizmet Derneği‘nin kuruluşunda, kurucu başkan olarak yer aldı. Halen dernek başkanı olan Mustafa Şekerci, Alem-i İslam Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesinde müderrislik yapmaktadır. Bunun yanında 2020 yılında, Dini Soruların Cevap Kapısı sloganıyla kurulan Meşihat sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Şekerci‘nin ilmî ve fıkhî yazıları Meşihat sitesinde yayınlanmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Mehri müsemma nedir?

Mehir, ilişkiye girme hakkının mukabili olarak erkeğin, ister beyan etmesiyle mehri müsemma olarak ister sahih nikâh akdiyle mehri misil olarak kadına vermesi vacip olan maldır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir