Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Cuma Namazının Kılınışı

Cuma namazı, dört rekat ilk sünnet; iki rekat farz; dört rekat son sünnet; dört rekat Zuhr-i Âhir ve iki rekat vaktin son sünneti namazlarından oluşur. Cuma namazında toplam 16 rekat namaz kılınır.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır? | İlk Sünnet

Cuma namazının ilk sünneti dört rekâttır. Cuma hutbesinden önce öğle namazının dört rekât olan ilk sünneti gibi kılınır. Sadece “Öğle namazının ilk sünnetini kılmaya” diye değil, “Cuma namazının ilk sünnetini kılmaya” diye niyet edilir.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır? | Farz

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Cuma’nın ilk sünnetinden sonra cami içinde bir ezan daha okunur. İmam, minberden cemaate karşı bir hutbe okur. Bu hutbeden sonra kamet getirilir. Cuma namazını bir kimse kendi başına kılamaz. Cuma’nın farzı cemaatle, imamın aşikâre okuyuşla kılınır. Bu namazda cemaat imama uyar ve imamla beraber kılar. Bu namaz da sabah namazının iki rekât olan farzı gibi kılınır sadece niyet farklı yapılır.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır? | Son Sünnet

Cuma’nın farzından sonra öğlenin ilk dört rekât sünneti gibi, cumanın son dört rekât sünneti kılınır.

Zühri Ahir Namazı ve Vaktin Son Sünneti Nasıl Kılınır?

Cuma namazının bir şehirde birden fazla camide kılınıp kılınamaması hakkındaki ihtilaftan kurtulabilmek içindir ki, Cuma namazının dört rekât son sünnetinden sonra “Zühri ahîr” adı ile dört rekât namaz daha kılınmaktadır.

Şöyle ki: “Vaktine yetişip henüz üzerimden düşmeyen son öğle namazına” diye niyet edilir ve tıpkı öğle namazının dört rekât farzı veya dört rekât sünneti gibi kılınır. Daha iyisi sünnet namazı şeklinde kılmaktır. Çünkü cuma namazı sahih olmamışsa, bu dört rekât ile o günün öğle namazı kılınmış olur. Bu namazın son iki rekâtına ilave edilen sure ve ayetler, farzın sıhhatine zarar vermez. Eğer cuma namazı sahih olmuşsa, bu dört rekât kazaya kalmış bir öğle namazı yerine geçer. Kazaya kalmış böyle bir namaz bulunmayınca da nafile bir namaz olur.

Sonuç: Bu şekilde namaz kılınması ihtiyata uygun olduğundan, âlimlerin çoğu tarafından güzel görülmüştür

Arkasından da “Vaktin sünneti” niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekât namaz daha kılınır.[1]

[1] Büyük İslam İlmihali, s.116; Şürünbülali, s.102-107.

Hakkında Mücahit Aydemir

Ayrıca Bakınız

İslam dininde ve önceki dinlerde namaz ibadeti. Detaylı ve özet haliyle İslam'da namaz, şartları, vakitleri, türleri vb. konular

Namaz | İslam’da ve Diğer Dinlerde Namaz İbadeti

Namaz kelimesinin Arapça karşılığı “salât” olup sözlük anlamı dua etmek demektir. Arap şairler “salât” kelimesini …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir