Cemaatle namaz kılmak, erkekler hakkında İslam şiarlarından biridir. Allah Rasulü ﷺ hayatı boyunca cemaatle namaz kılmış ve mümin erkekleri de bu amele teşvik etmiştir. O, namaz kıldırmak için mihraba geçtiğinde arkasına döner; cemaati kontrol eder; cemaatte bulunmadığını fark ettiği kişileri sorardı. Efendimiz ﷺ hastalık dönemlerinde de cemaatle namazı bırakmamış; kendisinde …
Devamını Oku »İslam Kardeşliği | Müslümanlar Bir Beden Gibidir
İslam dini, tabileri arasındaki ilişkiyi kardeşlik olarak vasıflayan ve bu ilişkiye nihai derecede önem veren bir dindir. Hazreti Peygamber ﷺ Medine’ye hicret ettiğinde yaptığı ilk işlerden biri, varını yoğunu Mekke’de bırakıp gurbete hicret eden muhacirler ve Medineli ensar arasında İslam kardeşliği tesis etmek olmuştur. Peygamber ﷺ’in tesis etmiş olduğu İslam …
Devamını Oku »Kadir Gecesinin Fazileti | Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler
Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha faziletli” olduğu ve Kur’an-ı Kerim’in o gece indirildiği ifade edilen Kadir Gecesi, Allah’ın yaratmış olduğu günlerin en hayırlısıdır. Kadir gecesinin fazileti hususunda birçok rivayet bulunmaktadır. Kadir gecesi hakkında detaylı bilgiyi, kadir gecesinin ne zaman olduğunu ve kadir gecesi yapılacak ibadetleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Kadir Gecesinin …
Devamını Oku »Kadınların Mahremsiz Yolculuk Yapmalarının Hükmü
Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden bir kadına, yanında mahremi bulunmaksızın bir gün ve gecelik yolu aşması helal olmaz.”[1] Ebû Hureyre (radıyallahu anh) Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın hayatını ve diğer rivayetlerini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Sefer Nedir? Üzerine fıkhi hükümler bina …
Devamını Oku »Sahur Yemeğinde Bereket Vardır | Sahur Yemeğinin Önemi
Enes (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Sahur yapın, zira sahur yemeğinde bereket vardır.”[1] Enes b. Mâlik (radıyallahu anh) Enes b. Mâlik (radıyallahu anh)’ın kısaca hayatını ve bazı rivayetlerini burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Sahur Yemeğinde Bereket Vardır Lügatte sahur, imsak vaktinin evveli demektir. Keşşaf tefsirinde sahur kelimesi, “gecenin son …
Devamını Oku »Ramazan Ayını İbadetle Geçirmek | Ramazan Orucunun Sevabı
Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan ayını ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”[1] Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”[2] Ebû Hureyre (radıyallahu …
Devamını Oku »Ramazan Ayının Fazileti | Ramazan Hakkında Ayet ve Hadisler
Ramazan Ayının Fazileti Ramazan Hakkında Ayet ve Hadisler Ramazan AyıRamazan Ayının Fazileti1- Ramazan, Kur’an-ı Kerim’in İndirildiği Aydır2- Ramazan-ı Şerif, Tüm Semâvî Kitapların İndirildiği Aydır3- Ramazan, Cehennem Kapılarının Kapandığı ve Cennet Kapılarının Açıldığı Aydır4- Ramazan Ayı Günahlara Kefarettir5- Ramazan Ayı Ecir ve Mükâfatların Katlandığı Aydır Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre …
Devamını Oku »İkindi Namazını Terk Eden Kişinin Durumu
Büreyde (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “İkindi namazını terk eden kişinin amelleri batıl olur.”[1] Büreyde b. Husayb (radıyallahu anh) Eslem kabilesine mensup olup Bedir savaşından kısa süre önce Müslüman olmuş ancak Bedir Savaşı’na iştirak edememiştir. Künyesi Ebû Abdullah ya da Ebû Sehl’dir. Hudeybiye’de Rıdvan Biati’ne katılan sahabîlerden …
Devamını Oku »Helada Kıbleye Yönelmeyin
Ebû Eyyûb el-Ensârî (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz helaya girdiği zaman kıbleye yönelmesin ve sırtını da dönmesin. Doğuya ya da batıya dönsün.”[1] Ebû Eyyûb el-Ensârî Medineli Neccaroğullarından olan Zeyd b. Harise Ebû Eyyûb el-Ensârî hazretlerinin babası Zeyd b. Kuleyb, annesi Hind b. Said’dir. Nübüvvetten 30 …
Devamını Oku »Münafığın Alametleri | Münafık Kimdir?
Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın rivayetine göre Rasulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Münafığın alameti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler; söz verdiğinde sözünde durmaz; kendisine emanet bırakıldığında ihanet eder.”[1] Münafığın Alametleri | Münafık Kimdir? Ebû Hureyre (radıyallahu anh)Münafık Kimdir?Münafığın Alametleri1- Yalan SöylemekYalan Söylemek Büyük GünahlardandırHz. Peygamber’in Yalandan Sakınmak Hususundaki Hassasiyeti2- Sözünde Durmamak3- Emanete İhanet …
Devamını Oku »